Köpa bil

Innan man gör ett val bör man begrunda olika alternativ. När det gäller inköp, försäkringar, abonnemang och lån bör man också jämföra de olika alternativen. Vi har utvecklat en god vana i Sverige att jämföra utbudet innan vi gör ett val. Oavsett om det gäller elleverantör, bilköp eller att beställa något från internet finns olika jämförelsetjänster att tillgå. Där kan man jämföra priser och villkor såväl som för- och nackdelar och se andra kunders omdömen. På så sätt minskar risken att gå i en fälla och det ökar chansen att hitta det som passar ens behov.

Beroende på inköp kan det röra sig om tämligen mycket pengar, men det också röra sig om varierande kvalitet. Aspekter som kvalitet, pris och även villkor kan skilja mycket mellan olika leverantörer. Dessutom är det inte självklart att det som är bäst för den ena är bäst för den andra. Det beror på behov och förutsättningar. Vi börjar med att titta på bilköp.

Bil efter behov

Inför ett bilköp är det vanligt att jämföra olika bilmärken och bilhandlare. Man vill hitta bilen som passar ens förutsättningar till så bra pris som möjligt. Det finns flera faktorer som kan vara avgörande för vad som passar just dig eller er bäst. Känner du dig osäker på vilken typ av bil som du bör ha kan du alltid börja med att fundera över behoven. 

Är du singel, sambo (och kanske planerar att skaffa barn) eller har en stor familj. Behovet för antalet sittplatser och även bagageutrymme är väldigt olika i de olika situationerna. Samma sak gäller huruvida man bor och kör i stan mest, eller om man ska köra på små och sämre vägar. Om man planerar att använda bilen mycket eller lite och för längre eller kortare sträckor samt i vilket klimat  kan också vara avgörande för vilken typ av bil som passar en bäst. Ytterligare aspekter att överväga är om man tänkt transportera mycket eller skrymmande saker så man behöver stort bagageutrymme eller är det viktigare att lätt få plats i små parkeringsfickor. Vissa faktorer utesluter varandra och i många fall finns istället ett mellanting. Här nedan är några exempel som man kan överväga om man osäker på vilken typ av bil som passar en bäst.

Sätter man alla kryss längst till vänster kan en liten (el)bil med två säten räcka. Medan alla kryss till höger innebär att man behöver en minibuss eller likande. De flesta sätter förmodligen ett kryss någonstans mittemellan. Då kan man tänka sig att något åt vänster skulle vara lämpligt med en sedan och något till höger skulle vara lämpligare med en fyrhjulsdriven kombi eller suv. Listan kan utökas och

När man vet sina förutsättningar och övervägt sina behov kan det vara lättare att utesluta flera alternativ.

Miljöbil

Exempelvis kan ett par som ska använda bilen huvudsakligen till stadskörning och inte behöver stort bagageutrymme fokusera på små bilar. Kanske en liten miljöbil vore det bästa alternativet. Den är smidigare att köra i stan, lättare att parkera och oftast billigare i drift. Bor man i en stad finns det oftast bättre möjligheter att ha en elbil eller hybrid. Genom att välja en miljöbil kan man ha rätt till miljöbilspremie eller bonus vid inköpet. Därtill kapar man dessutom de kontinuerliga driftskostnaderna för bilen.

Bilförsäkring

Är en säker bil en prioritering kan det vara en god idé att titta på försäkringsbolagens sidor. Där finns guider och råd vad man bör tänka på och vilka bilar som är säkrast enligt deras tester. Det ligger i deras intresse att deras kunder har så säkra bilar som möjligt. Många försäkringsbolag gör därför kontinuerliga tester, ser över olika bilar och erbjuder information och hjälp för att hitta en trygg bil. I samma veva kan du också få en bild över vad bilförsäkringen kommer kosta. Något som kan påverka det de löpande kostnaderna för bilen.

Om olyckan är framme vill man ha en bra bilförsäkring. Se till att skaffa en bra försäkring när du köper bil.

Jämför bilförsäkring

Försäkringar är också något som är viktigt att jämföra. Det kan skilja väldigt mycket både i pris och vad försäkringen täcker. I vissa fall kan det vara bättre att välja ett försäkringsbolag som specialiserat sig på en viss typ av försäkring, i detta exempel bilförsäkringar. Det kan också vara mest fördelaktigt att samla alla försäkringar på ett ställe och därigenom få rabatt. Vilket alternativ som är bäst beror återigen på dina förutsättningar och omständigheter. Har du t.ex. villa-, barn-, djur- och livförsäkring kan det vara mer ekonomiskt att samla dem på ett ställe. På så vis finns möjlighet att få mängdrabatt och få ner priset totalt. Däremot om du har hemförsäkring via facket och därutöver bara har bilförsäkringen är det svårt att få mängdrabatt. Då kan det istället vara viktigare att få en så billig bilförsäkring som möjligt, med bra täckning.

Pris på bilen

Ytterligare en faktor som är viktig är priset på bilen och vad man har råd med. Helt enkelt vad bilen kostar och hur det står i förhållande till ens ekonomi. En bil är ofta ett förhållandevis dyrt inköp, många behöver därför ta ett lån när de köper bil. Ett billån kan göra stor skillnad på priset på bilen beroende på vad man får för ränta och avbetalningsplan. Det är därför viktigt att också ta billånet i beaktning när man köper bil. Räkna på vad lånet kommer kosta dig för att få fram vad bilens faktiska pris. Ränta och avgifter som tillkommer med lånet gör att priset på bilen blir högre. Det kan därför vara bra att jämföra billån hos olika bilhandlare och långivare för att få det bästa priset.

Lämna ett svar