Rätt försäkring till rätt pris

Det kan vara en stor tröst att ha en försäkring om något obehagligt inträffar. Om huset blir vattenskadat kan man åtgärda problemet utan någon större ekonomisk påfrestning om hemförsäkringen täcker denna typ av skador. Detsamma om ens bil blir skadad och man har en bilförsäkring som ersätter de skador som uppstått. För att inte tala om en sjukförsäkring som både kan betala för vård som man behöver om man utsätts för en skada eller sjukdom samt betalar ut ett försäkringsbelopp så man klarar sin ekonomi.

Att skaffa försäkring eller ej

Av dessa anledningar är det många som väljer att ha försäkringar. Medan andra väljer bort många försäkringar för de anser att försäkringarna kostar för mycket pengar. Några väljer att lägga undan motsvarande försäkringspremiens kostnad för att betala om något skulle inträffa.

Problemet med just försäkringar är att det kan kännas som att man betalar för ingenting. Så länge ingenting händer har man ingen nytta av försäkringen. Men om en olycka sker kan försäkringen istället kännas ovärderlig, eller åtminstone väldigt värd sitt pris. Man får dessutom hjälp och ersättning i en utsatt situation, när man behöver det som mest. Därför är försäkringen så värdefull. Om man blir sjuk kanske man inte har kraft och ork att ta hand om ekonomin. Man kanske inte kan jobba eller se över alla kostnader. Detsamma om ens bostad blir i stort sett förstörd, då är det nog jobbigt att hitta ett tillfälligt hem. Då kommer också försäkringen ytterst väl till pass.

Bästa försäkringen för dig

Det är en avvägning vad man ska välja vilka försäkringar man tecknar och hur omfattande de är. Detta behöver naturligtvis anpassas efter ens ekonomi. Man behöver kunna betala premien. Här kan det dock finnas mycket pengar att spara och ändå vara försäkrad. Det är precis som när man ska ta ett lån, det är viktigt att jämföra först. Se över olika försäkringsbolag och om du kan få en lägre premie om du samlar alla försäkringar på ett ställe. Ibland kan man också få bra erbjudanden via facket. Så är man medlem i ett fackförbund bör man se över om man har tillgång till några medlemserbjudanden. Man kan också få bättre pris via vissa banker, om man t.ex. har lån via en viss bank. Då kan man få ett bättre totalpris på lån + försäkring om man samlar allt hos den banken.

Det finns dock också erbjudanden som låter bra men det visar sig att det blir dyrare. Vissa erbjuder ett paketpris för alla försäkringar eller lån+försäkring som är dyrare än att dela upp det. I vissa fall kan det också vara så att du inte har behov för en del av erbjudandet. Även om det är ett bra pris för det som ingår så skulle du i praktiken inte använda allt.

Pris och villkor för försäkringen

Det är viktigt att inte stressa. Jämför olika försäkringar, både gällande pris och vad de täcker. Läs också igenom villkoren för respektive försäkring innan du bestämmer dig. Även om det känns segt för stunden kan det löna sig mycket i slutändan. Du kan både spara pengar varje månad och vara bättre försäkrad om något skulle hända. Att ha en bra försäkring kan göra stor skillnad om olyckan skulle vara framme. Därtill kan det också vara en god idé att se över om du har möjlighet att få ett bättre pris t.ex. om du är med i facket. Vissa banker kan också erbjuda försäkringar till ett bättre pris. Det viktigaste är att du vet vad du betalar för och att försäkringen motsvarar dina behov.

Försäkringserbjudande exempel

Du får ett försäkringserbjudande med ett paketpris där hemförsäkring, djurförsäkring, livförsäkring, bilförsäkring och barnförsäkring ingår. Hemförsäkring har du redan via facket, du betalar inte extra för den så du kan inte säga upp den. Därmed är hemförsäkringen i paketpriset onödig. Barnförsäkring har du redan och den vill du inte flytta eftersom du nuvarande tecknade du innan barnet föddes. Närmare förklaring av detta nedan. Du har därför heller inte nytta av barnförsäkringen i paketpriset. Så priset gäller i praktiken för 60% (tre av fem delar) av det paketpriset erbjuder. Är de tre försäkringarna som är kvar ändå billigare kan det ändå vara värt att teckna den. Det kan också vara så att försäkringarna är väsentligen bättre och täcker mer. Exemplet utgår från att nuvarande försäkringar och paketprisets är jämbördiga. Man kan också välja att vara dubbelt försäkrad för all del, det är dock en separat fråga.

Poängen i exemplet är att man betalar för mer än vad man faktiskt nyttjar. Det ser alltså bättre ut på papperet än vad det i praktiken är. Med paketpriset skulle man betala dubbelt för hemförsäkring (en inbakad avgift i fackavgiften + paketpriset) och barnförsäkringen (den som är tecknad sedan tidigare + paketpriset).

Barnförsäkring

Det nämndes tidigare att man inte bör byta barnförsäkring. Många skaffar en barnförsäkring när barnet föds eller tidigare. Vissa har även haft gravidförsäkring som sedan övergått till en barnförsäkring. I dessa fall är barnet ofta bättre försäkrad än om man tecknar en ny försäkring när barnet är äldre. Detta för att vissa försäkringar täcker inte sjukdomar som kan ha varit medfödda eller legat latent.

Barnförsäkring exempel

Man tecknar en ny försäkring när barnet är tre år. Ett år senare drabbas barnet av en sjukdom. Inga symptom fanns när man tecknade försäkringen och försäkringen ska täcka denna typ av sjukdom. Försäkringsbolaget gör bedömningen att sjukdomen kan ha funnits där sedan tidigare. Då kan det påverka ersättningen, så man inte får någon ersättning alls eller lägre ersättning. Hade man däremot haft försäkringen från barnets födelse eller tidigare hade ett försäkringsbelopp betalats ut.

Man behöver därför vara aktsam med att byta barnförsäkring och vaksam när man väljer. Barnförsäkringar brukar kan gälla tills man är vuxen, upp till 25 år eller till och 30 år. I många fall kan det också vara ett bra val för det vuxna barnet att fortsätta försäkringen. 

Att välja försäkring kan vara svårt. Man vill förstås vara bra försäkrad, men inte betala skjortan. Försäkringar är också något som man årligt kan spara mycket pengar på genom att förhandla. Kolla upp priser och erbjudanden jämför villkor, ditt fackförbund eller andra föreningar du är med i. Sedan kontaktar du ditt/dina försäkringsbolag och förhandlar. Berätta vilka andra priser du har hittat, se om du kan få ner en separat premie eller om du kan få ett paketpris. På så vis har du chansen att vara bra försäkrad till ett bra pris. Mer skydd till en mindre peng, så kan du lägga överskottet på något roligare.

Lämna ett svar