Välja försäkring

Att välja försäkring är riktigt viktigt

Det finns många saker som man ska tänka på när man väljer försäkring. Det finns många fördelar, men det kan vara svårt att veta vilken försäkring som är bäst om man inte är van vid att snacka om försäkringar. Därför presenterar vi enkla guider med det viktigaste att tänka på vid olika situationer. Ta det bara lugnt, tänk igenom din situation och dina behov och jämför. Här hittar du guider vid olika situationer och olika försäkringar.

Att välja försäkring för din bil är en av de vanligaste försäkringarna som hushåll skaffar sig i Sverige eftersom bilen måste vara trafikförsäkrad om man ska få köra den. Andra vanliga försäkringar är hemförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och det som kallas drulleförsäkring. Det finns vissa saker man ska tänka på när man söker efter den perfekta försäkringen. Det är självklart en fördel om man kan räkna in detta i sina redan befintliga försäkringar. På så vis kan man få det billigare. Nedan finns några exempel på försäkringar och vad som kan vara bra att tänka på när du ska teckna en försäkring.

Hemförsäkring

Hemförsäkring är väldigt bra att ha då den är väldigt övergripande och täcker många händelser och eventualiteter när olyckan är framme. Den kan till och med vara till stor nytta på semestern, fast man då inte ens är hemma. I vissa fall är det krav på att ha hemförsäkring, t.ex.i vissa bostadsrättsföreningar. Men även om man bor i ett område som inte kräver hemförsäkring kan det vara en god investering.

Livförsäkring och sjukförsäkring

Livförsäkring kan också vara väl spenderade pengar. Särskilt om man har familj vill ge dem ekonomisk hjälp om man skulle lämna jordelivet tidigare än väntat. Sjukförsäkring kan vara bra, särskilt om man har ett yrke som kräver vissa färdigheter. Exempelvis om man skadar ett finger så man inte har nedsatt rörlighet resten av livet kanske inte påverkar livet nämnvärt för många. Däremot om man är musiker kanske man inte kan utöva sitt yrke längre. Det kan då vara värt att ha en försäkring som betalar ut en slant så man har möjlighet att klara sig. Det kan t.ex. möjliggöra att man kan utbilda sig inom något annat yrke. Vissa försäkringar erbjuder också möjligheten att teckna ett tillägg så man får kompensation för lönebortfall vilket innebär att man får samma inkomst över en viss tid om man inte längre kan utöva sitt yrke.

Viktigt att tänka på

När man skaffar en försäkring så ska man alltid kolla på vad som är villkoren. Om man inte är expert på detta så kan man ta hjälp av en och tillsammans med denna gå till ett försäkringsbolag och förhandla om försäkringarna. Det man gör därefter är att försäkringsbolaget måste göra en koll på en och se om man uppfyller deras krav. Bilen måste vara besiktad och ha giltiga papper.

Olika nivåer av försäkringar

Det finns olika nivåer i vissa försäkringar eller av försäkringar. Det är därför lite svårt ibland för någon som inte känner till något om försäkringar att förstå vad som menas med nivåerna. Det kan till exempel handla om stöld av bil eller av delar av bilen. På vissa platser ska man passa sig för att parkera på gatan p.g.a. stöldrisken. Det finns de som roar sig (eller jobbar med) att sno sådant på bilen som man enkelt kan montera bort. Sedan säljs delarna på den svarta marknaden. Det kan i vissa fall bli riktigt dyrt om man inte har en bra och täckande försäkring på sin bil.

Lämna ett svar